Wordt Google Analytics binnenkort verboden in Europa?

Sinds in mei 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is ingevoerd, zijn er steeds meer regels bijgekomen omtrent de privacy van websitebezoekers in de EU. Eerst werd een cookiemelding verplicht, waarbij sommige websites geen optie gaven om het plaatsen van cookies te weigeren. Of ze weigerden gewoon toegang tot de website indien je op ‘nee’ klikte. Inmiddels moet een bezoeker deze cookies kunnen weigeren en gewoon toegang krijgen tot de website. Daarnaast moet een bezoeker de optie hebben om niet-noodzakelijke cookies, zoals analytische cookies en tracking cookies, apart aan- of uit te zetten.

Wat is er aan de hand met Google Analytics?

Begin dit jaar gebeurde er iets bijzonders. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft ooit een handleiding geplaatst voor het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics, en in dit document is op 13 januari 2022 plotseling een waarschuwing verschenen: “Let op: gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet toegestaan”.

De waarschuwing kwam nadat de Oostenrijkse privacytoezichthouder concludeerde dat Google Analytics niet voldeed aan de AVG, omdat Google cookiedata naar de VS stuurde zonder dat dit nodig was. De AP is dit nu ook aan het onderzoeken, en heeft dus vooraf al een waarschuwing geplaatst, wat bijzonder is omdat dit niet vaak wordt gedaan tijdens een lopend onderzoek.

Wat zijn alternatieven voor Google Analytics?

Matomo is een bekende open source oplossing waarbij je zelf eigenaar wordt van jouw data. Je kunt Matomo zelf hosten, of voor een cloud oplossing kiezen. Ze hebben een demo omgeving waarin je de rapportages en functies kunt inkijken.

Een opkomende tool is Piwik PRO Analytics Suite, welke al door verschillende grote organisaties wordt gebruikt. Je kunt hier ook kiezen om de software zelf te hosten, of om deze in een beveiligde cloud omgeving te gebruiken. Ze bieden een gratis plan en beloven dat deze altijd gratis blijft, en hebben custom opties voor grotere bedrijven.

Een afgeslankt alternatief is Simple Analytics. Hun servers staan in Nederland en hun website is erg transparant in waarom ze specifiek voor Nederland hebben gekozen.

Moeten we nu allemaal al overstappen?

Wanneer de privacy van je bezoekers wilt garanderen óf toch al geen fan was van Google Analytics, dan is nu de beste tijd om over te stappen. Maar de kansen zijn groot dat jij (of je team) al lang met Google Analytics werkt, of niet staat te springen om van tool te veranderen.

Mijn persoonlijke visie is dat afwachten geen kwaad kan. Er zijn nog geen definitieve uitspraken gedaan over een verbod op Google Analytics, en daarnaast is het de grootste speler op de markt. Dat vertelt mij de volgende dingen:

  • Dat privacytoezichthouders Google gaan dwingen om hun manier van dataverwerken aan te passen.
  • Dat Google dan een groot probleem heeft omdat ze de EU data en gebruikers niet kwijt willen raken.
  • Dat er ook een kans is dat Google niet wil zwichten en de privacytoezichthouders Google Analytics zullen verbieden, maar dat bedrijven voldoende tijd krijgen om te switchen naar een alternatief. In dat geval zullen deze alternatieven een grote hoeveelheid aan nieuwe klanten krijgen, wat wellicht resulteert in groeiproblemen. 

Moet je nog stappen maken met het AVG-proof maken van je website data en marketing data? Neem dan even contact op.

Categorieën Niet gecategoriseerd Tags

More info on this topic?

Don't hesitate to reach out if you have any B2B marketing related questions, or if you want to know more about my services.

You can reach me on LinkedIn, WhatsApp or by email:

Plaats een reactie

Open chat
Hi!